ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

KULUNCAK

Kuluncak, Malatya iline bağlı bir ilçedir. Kuluncak Tohma çayının kaynak bölgesinde dağlık bir kesimde kurulu bir ilçedir.
kuluncak
malatya kuluncak
kuluncak malatya
kuluncak resimler
kuluncak fotoğraflar
kuluncak manzaralar
kuluncak görüntüler
kuluncak video
kuluncak spor
kuluncak yemekleri
kuluncak sosyal yapı
kuluncak haber
kuluncak dernek
kuluncak ekonomi
kuluncak sanayi
kuluncak ticaret
kuluncak tarım
TIKLA>>OLTU TAŞIM
kuluncak hayvancılık
kuluncak turizm
kuluncak konaklama
kuluncak otel
kuluncak tatil
kuluncak otel
kuluncak pansiyon
kuluncak yurt
kuluncak gezi
kuluncak doğa
kuluncak sağlık
kuluncak hastahanesi
kuluncak eğitim
kuluncak okul
kuluncak lisesi
kuluncak iklim
kuluncak dağları
kuluncak akarsuları
kuluncak ulaşım
kuluncak haritası
kuluncak nüfus
kuluncak türkiye
kuluncak malatya
KULUNCAK İLÇE TARİH
Kuluncak'ın tarihi eskilere dayanmaktadır. İlçeye 5 km uzaklıktaki Tersakan ve Başören belli başlı tarihi kalıntıların bulunduğu yerlerdir. Kuluncak ilçesi daha önce Sivas iline bağlıydı. 1934 tarihinde, Darende ilçesine bağlı olarak Malatya iline verilen ilçe, en son olarak 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla da ilçe haline getirilmiştir.
İlçenin yerleşim tarihi 100 veya 120 yıl öncesine dayan maktadır. Yıllar önce yayla hayatı sürdüren Başören, [Konaktepe] ve Karıncalık köyü sakinleri, kışın sığınak olarak kullanılan Kuluncak'ta sürüleriyle birlikte bir barınmak amacıyla ilçeye kışı geçirmek üzere yerleşmişlerdir. Özellikle Konaktepe ve Başören köyleri yaylalarında oturanlar zamanla su kıyısı olan kuytu yerde yerleşik düzene geçerek Kuluncak'ın oluşmasına zemin hazırlamışlardır.
İlçenin adı, kuytu bir alanda olduğu için kuytucak kelimesinden geldiği sanılmaktadır. Daha sonra Kuluncak olarak değişmiştir. Önceleri Darende ilçesine bağlı bir kasaba olan Kuluncak, 20 Mayıs 1990 tarihinde ilçe statüsünü almıştır.
İlçede tarihi yer olarak Mehmet Halife türbesi, halk arasında Siyahi baba olarak bilinen türbe, Çiritbelen köyünde Leylek denilen kaybolmaya yüz tutmuş tepe üzerinde bulunan türbe ile Alvar köyü ilçe merkezi arasında romatizma hastalıklarına şifalı olduğu söylenen hamamı sayabiliriz.
İlçenin yüzölçümü 681 km2'dir. İlçe Malatya'ya 110 km. uzaklıkta olup, 1270 metre rakımındadır.
İlçede temel ekonomik gelir, tarıma dayalı bahçecilik, az da olsa hayvancılıktır. Coğrafi bakımdan dağlık ve engebeli olması sebebiyle arazi azdır. Bu sebeple son yıllarda büyük şehirlere göç akımı hızlanmıştır, geçim kaynaklarının en önemlileri tarımdan elde edildiği için ekonomik yapısı toprağa dayalıdır. Çevrede Kuluncak'a yakın yerlerde Krom, Demir, Çinko, Bakır elde edilir. İlçede el sanatlarından biri olan halıcılık gelişmiştir.
Bağlı Bucak ve Köyler


Bağlı bucak ve köylerin nüfusu 14 781’dir. Başören, Bıcır, Bıyıkboğazı, Ciritbelen, Çayköy, Darıllı, Göğebakan, Ilısuluk, Karincalık, Karlık, Kaynarca, Kızılhisar, Kızılmağara, Konaktepe; Kömüklü, Sofular, Sultanlı, Temeklü, Yuka­ rıselimli, Yünlüce ve Aşağıselimli olmak üzere 21 köyü vardır.
KULUNCAK İLÇE COĞRAFYA
İlçenin yüzölçümü 681 km2'dir. İlçe Malatya'ya 110 km. uzaklıkta olup, 1270 metre rakımındadır. 2000 Genel nüfus sayımına göre ilçenin köyleriyle birlikte toplam nüfusu 20.882 olup, merkez ilçe nüfusu 6.101, köy ve bucak nüfusu 14.781'dir.
İlçenin yerleşim tarihi 100 veya 120 yıl öncesine dayanmaktadır. Yıllar önce yayla hayatı sürdüren Başören, Konaktepe ve Karıncalık köyü sakinleri, kışın sığınak olarak kullanılan Kuluncak'ta sürüleriyle birlikte ilçeye kışı geçirmek üzere yerleşmişlerdir. Özellikle Konaktepe ve Başören köyleri yaylalarında oturanlar zamanla su kıyısı olan kuytu yerde yerleşik düzene geçerek Kuluncak'ın oluşmasına zemin hazırlamışlardır.
İlçenin adının, kuytu bir alanda olduğu için kuytucak kelimesinden geldiği sanılmaktadır. Daha sonra Kuluncak olarak değişmiştir. Kuluncak kayısı kenti Malatya ilinin Darende ilçesine bağlı bir kasaba iken 1990 yılında ilçe olmuştur.Kuzey ve kuzey batısında Sivas iline güneyinde ise Darende ilçesine komsudur.
Yeryüzü şekilleri itibariyle Kuluncak İlçesinde güneyden kuzeye gidildikçe yükseklikler artış gösterir. Dağların arasında oluşan vadiler yer­leşim alanı olarak seçilmiştir.Yer yer orman alanlarının görüldüğü dağların büyük bölümü çalılık­larla kaplıdır..Bu ilçede karasal ik­lim egemendir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar kar yağışlı, soğuk geçer, aynı zamanda uzun süreli olur.
İlçe ekonomisi meyvecilik, bağcılık, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Elma, armut, üzüm, kayısı en çok yetiştirilen meyvelerdir. Son yıllarda seb­ze yetiştirilmeye de önem verilmeye başlanmıştır. Buğday, arpa, nohut ve mercimek en fazla yetiştirilen tarım ürünleridir. Dağlık kesimler hayvan yetiştirilmesine çok uygundur. İlçede çok sayıda sığır ile koyun ve keçi bes­lenmektedir.Son zamanlarda gelişen aricilik faaliyetleri ilçe halkının ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.
İlçe maden kaynakları bakımından zengindir. Türkiye'nin demir madeni yönünden en zengin rezervlerinden birisidir. Yine krom madeni yönünden de zengin maden yataklarına sahiptir. Günümüzde M.T. A. ta­rafından işletilen krom yataklarından, 1991 yılı itibariyle, senede üretilen 32 bin ton kromun ekonomiye katkısı 2,5 milyon YTL dir.Bor,uranyum ve toryum ,altın madenlerinin bulunduğu yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir.
Ayrıca, Tohma ve Balık Suyu arasında kalan alanda cins at yetiştirilir. Halıcılık ise Kuluncak'ta her geçen gün gelişen bir iş koludur.
İlçenin küçüklüğüne rağmen eğitim- öğretime önem verilmekte,yüksek okulları bitiren insan sayısı artmaktadır. Okur yazar oranı hayli yüksek olan ilçe birçok değerli siyaset ve bilim adamı yetiştirmiştir. Sivas iline yakin olduğundan ilin folklor ve kültür hayatından etkilenmiştir
İlçede tarihi yer olarak Mehmet Halife türbesi, halk arasında Siyahi baba olarak bilinen türbe, Çiritbelen köyünde Leylek denilen kaybolmaya yüz tutmuş tepe üzerinde bulunan türbe ile Alvar köyü ilçe merkezi arasında romatizma hastalıklarına şifalı olduğu söylenen hamamı sayabiliriz.
Bağlı Bucak ve Köyler : Bağlı bucak ve köylerin nüfusu 14 781'dir. Başören, Bıcır, Bıyıkboğazı, Ciritbelen, Çayköy, Çörmü, Göğebakan, Ilısuluk, Karıncalık, Karlık, Kaynarca, Kızılhisar, Kızılmağara, Konaktepe; Kömüklü, Sofular, Sultanlı, Temüklü, Yuka­rıselimli, Yünlüce ve Aşağıselimli olmak üzere 21 köyü vardır.
KULUNCAK İLÇE SOSYAL YAPI
KONUT:
Malatya�nın batısında, Malatya'ya 110 km uzaklıkta ve 1270 metre rakımında olan Kuluncak�ın; 2007 Genel nüfus sayımına göre ilçe ve köyleriyle birlikte toplam nüfusu 9099 olup, merkez ilçe nüfusu 1997 köy ve bucak nüfusu 7102'dir. Kuluncak İlçesinin 21 köyü vardır.
Kuluncak İlçe ve köylerindeki hali hazır konutların büyük bölümü plansızdır. Çoğunlukla ahşap malzeme kullanılarak yapılmıştır. İlçe merkezinde Kuluncak Belediyesi tarafından yaptırılan 16 dairelik konut evler bulunmaktadır. Özel idare tarafından inşa edilmiş olan 5 katlı çift dairelerde İlçemizdeki daire amirleri ve memurlar oturmaktadır. Bunun dışında İlçe merkezinde lojman olarak Kaymakamlık lojmanı, Adliye personeline ait lojman bulunmaktadır.
Kuluncak İlçe merkezinde binaların yarıdan fazlası betonarme yapıya sahip olup, azınlık bir kısmı da ahşap ve toprak yapılardan ibarettir. Köylerde evler genellikle ahşap ve toprak yapılardır . İlçede temel ekonomik gelir kaynağı tarıma dayalıdır az da olsa hayvancılıktır. Coğrafi bakımdan dağlık ve engebeli olması sebebiyle arazi azdır. Bu sebeple son yıllarda büyük şehirlere göç akımı hızlanmıştır. Çevrede Kuluncak'a yakın yerlerde Krom, Demir, Çinko, Bakır madenleri elde edilir.
İŞ VE ÇALIŞMA HAYATI :
İlçenin çalışma hayatı tarım ve hayvancılığa bunun yanında çok azda olsa küçük esnaflık ve devlet memurluğuna dayanmaktadır. İlçe merkezinde haftada bir gün Çarşamba günü pazar kurulmaktadır.


Halkın sosyal yaşantısı genellikle tarla ve kayısı bahçelerinde çalışma şeklinde geçmektedir. Bu yüzden yaşantılarında önemli bir değişiklik görülmez. Halkın boş zamanlarını değerlendirme, tatil ve piknik yapma gibi alışkanlıkları gün geçtikçe daha da artmaktadır.


Fakir ve güçsüz ailelere İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından çeşitli yardımlar yapılmaktadır.
KULUNCAK İLÇE EKONOMİ
Kayısı kenti Malatyanın Darende İlçesine bağlı iken, 1990 yılında İlçe olan Kuluncak kuzey ve kuzey batısında Sivas İline, güneyde de Darende İlçesine komşudur. İlçenin yüzölçümü 681 km2 olup, 300 bin dönüm tarım arazisine sahiptir. İlçe merkez nüfusu 1997, İlçe genel nüfusu 9099'dur. Kuluncak İlçesine bağlı 21 köy mevcuttur. İlçe merkezi etrafı dağlarla çevrili bir vadi görünümü arzetmektedir. Yüksek kesimleri geniş düzlüklerden oluşmuş, yayla, orman ve tarım arazilerinden oluşur. İlçe halkı geçimini Malatya'nın genelinde olduğu gibi kayısı üretiminden sağlamaktadır. Bunun yanında diğer meyvecilik türleri de gelişmektedir(elma,üzüm, karpuz, kavun gibi). Tahıl üretimi ve sebzecilikte yapılmaktadır. Ayrıca büyük ve küçükbaş hayvancılık köylerde başlıca geçim kaynaklarındandır.
Sulamalı tarımın ve özellikle de kayısı gibi önemli bir meyvenin yetiştirildiği İlçemizde önemli bir kaynak olan Tohma Çayı değerlendirildiği takdirde tarımın gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Son zamanlarda gelişen arıcılık faaliyetleri, İlçe halkının ekonomisine önemli katkılar sağlamakta olup, Kaymakamlık tarafından da bu konuda gerekli destek sağlanmakta ve İlçe halkı teşvik edilmektedir.
İlk yıllarında ormanlarla kaplı yeşil bir görünümde olduğu söylenmekte ancak insanların yakacak amaçlı kullanmasıyla orman alanları tahrip olmuştur. Son yıllarda ağaçlandırma faaliyetleri başlamış aynı zamanda koruma altına alınan orman alanları eski görünümüne kavuşmaktadır.
KULUNCAK İLÇESİNE BAÐLI KÖYLERİN ORMANLIK ALAN MİKTARLARI
1 – ALVAR : 602,5 Ha.
2 – İLİSULUK : 311,5 Ha.
3 – SULTANLI : 245,5 Ha.
4 – ÇAYKÖY : 922,0 Ha.
5 – KARINCALIK : 310,5 Ha.
6 – CİRİTBELEN : 303,5 Ha.
7 – KARAÇAYIR : 132,0 Ha.
TOPLAM : 2827,5 Ha.
Alabalık yetiştiriciliği İlçede son zamanlarda artarak faaliyet göstermektedir. Aşağı Selimli Köyünde önemli ölçüde alabalık yetiştirilip pazarlanmaktadır.
İlçemize bağlı Kaynarca, Sultanlı köyleri ile Sofular Beldesinde faaliyet göstermekte olan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri mevcuttur.
KÖYLERE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER (Tarım)
KÖYLER
Tarım Arazisi (Da)
Traktör Sayısı
Kooperatif (Adet)
Selektör
Boğa Barınağı
Büyükbaş Hayvan Sayısı
Küçükbaş Hayvan Sayısı
Arıkovanı Sayısı
Başlıca Tarımsal Ürün
MERKEZ
10077
61
0
0
0
240
500
75
Kayısı
ALVAR
8309
32
0
0
0
275
830
50
Kayısı
AŞAĞI SELİMLİ
2178
26
0
0
0
225
720
28
Kayısı
BAŞÖREN
8184
5
0
0
0
90
840
100
Kayısı
BIYIKBOĞAZI
4877
21
0
0
0
80
570
10
Kayısı
BİCİR
5795
50
0
0
0
240
720
55
Kayısı
ÇAYKÖY
6707
17
0
0
0
130
420
35
Kayısı
CİRİTBELEN
1540
15
0
0
0
90
210
28
Kayısı
DARILI
4454
7
0
0
0
80
845
20
Kayısı
GÖĞEBAKAN
1800
5
0
0
0
120
1500
20
Kayısı
İLİSULUK
12441
30
0
0
0
290
840
55
Kayısı
KARABÜK
2421
7
0
0
0
45
630
12
Kayısı
KARINCALIK
6242
29
0
0
0
360
515
43
Kayısı
KARLIK
4323
17
0
0
0
100
610
15
Buğday
KAYNARCA
6660
26
0
0
0
260
150
26
Kayısı
KIZILHİSAR
14431
35
0
0
0
350
640
80
Kayısı
KIZILMAĞARA
5316
10
0
0
0
100
930
12
Arpa
KONAKTEPE
10014
12
0
0
0
130
350
15
Kayısı
KÖMÜKLÜ
4810
12
0
0
0
110
310
17
Arpa
SULTANLI
6990
18
0
0
0
140
820
50
Kayısı
TEMÜKLÜ
5249
11
0
0
0
70
703
15
Kayısı
SOFULAR
11002
0
0
0
0
0
0
0
TOPLAM
143820
0
0
0
0
3525
13653
761
İlçe önemli yer altı zenginliklerine sahiptir. Türkiye'nin demir madeni yönünden en zengin rezervlerine sahiptir. Yine krom madeni yönünden de zengin maden yataklarına sahiptir. Ayrıca, bor, uranyum, toryum ve altın madenlerinin bulunduğu yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Madenlerin işletilmesi; İlçe halkına iş imkanı sağlayarak aile bütçelerine önemli katkılarda bulunmaktadır.
İlçe merkezi ve bağlı köylerde 63'ü gerçek, 110'u basit usulde vergi mükellefi olmak üzere toplam 173 esnaf faaliyet göstermekte olup, bunların yaklaşık % 25'i minibüs işletmeciliği işi ile diğer % 75'i ise bakkal, manav, fırın, eczane, kırtasiye, kahvehane vs. gibi işlerde faaliyet göstermektedir.