MALATYA İLİ ARAPGİR İLÇESİ
ARAPGİR İLÇE TANITIM
ARAPGİR MALATYA İLİNE BAĞLI BİR İLÇEDİR...
arapgir
malatya arapgir
arapgir malatya
ARAPGİR İLÇE TARİH
ARAPGİR İLÇE TANITIM
ARAPGİR MALATYA İLİNE BAĞLI BİR İLÇEDİR...
arapgir
malatya arapgir
arapgir malatya
ARAPGİR İLÇE TARİH
Arapgir, ilk salnamenin yayınlandığı 1847 de Harput Eyaletinin bir livası (sancak) statüsündedir. 1847 de Arapgir Kaymakamı olarak Kapucubaşı Hüseyin Bey bulunmaktadır. Kapucubaşı Hüseyin Bey 1850 li yıllarda Kaymakam olarak görülmektedir. Salnamede Belediye ve Hükümet Konağını Çarşı başında gösterir. Şu an park olarak kullanılan yerde kanatlı kapılara sahip, üç katlı, geniş bir avlusu bulunan Hükümet Konağı’na çift ahşap merdivenle çıkılmaktaydı.
Üçüncü katı Kaymakamlık Makamı’nın çalışma dairesidir. Kagir bina dikdörtgen plana sahip 400 metrekare civarında idi. 1967 li yıllara kadar yüz yılı aşkın süreyle Kaymakamlık Makamı olarak hizmette bulunmuştur. Kaymakamlık bu tarihten itibaren yeni Hükümet Konağı yapılıncaya kadar Belediye Hanı olarak bilinen Millet Hanı’na taşınmıştır.
Üçüncü katı Kaymakamlık Makamı’nın çalışma dairesidir. Kagir bina dikdörtgen plana sahip 400 metrekare civarında idi. 1967 li yıllara kadar yüz yılı aşkın süreyle Kaymakamlık Makamı olarak hizmette bulunmuştur. Kaymakamlık bu tarihten itibaren yeni Hükümet Konağı yapılıncaya kadar Belediye Hanı olarak bilinen Millet Hanı’na taşınmıştır.
Asur devletinin yıkılmasına kadar Asur hegamonyasında kalıyor. Asur Devleti aldığı yerleri sömürür. Fakat imar etmez işte yüz senelik egemenliği sırasında da Arapgir ve Malatya´da hiçbir eser bırakmamışlardır. Asurluların Arapgir´e tek büyük faydaları memleketi Kimmer akınından masum bırakmalarıdır. M.Ö. 612´de Asur Devletini yıkan Medler Arapgir´i egemenliklerine aldılar. 330 yılına kadar Arapgir Medlerde kaldı.
Medlerin Doğu İran´da uğraşmalarından faydalanan Ermeniler merkezleri Ahlat olarak Urartulann ülkesinde bir Ermeni krallığı kurdular. Ermenilerin bir sürede Sakaların yönetiminde kalan Arapgir Med İmparatoru Keyaksar´ı Lidya üzerine giderken bütün Anadolu´yu yeniden kendine bağladı. Arapgir önce Med sonrada Pers İmparatorluğunun bir parçası olarak 215 yıl kaldı.
Medlerin Doğu İran´da uğraşmalarından faydalanan Ermeniler merkezleri Ahlat olarak Urartulann ülkesinde bir Ermeni krallığı kurdular. Ermenilerin bir sürede Sakaların yönetiminde kalan Arapgir Med İmparatoru Keyaksar´ı Lidya üzerine giderken bütün Anadolu´yu yeniden kendine bağladı. Arapgir önce Med sonrada Pers İmparatorluğunun bir parçası olarak 215 yıl kaldı.
Üzüm, yüksek şeker içeriğinden dolayı, kalori değeri yüksek bir besin maddesidir. Ayrıca mineral maddelerden kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir yönünden zengin olduğu gibi, bazı vitaminler yönünden de önemli bir kaynak olarak kabul edilir.
Ancak, üzümün beslenme değerini oluşturan maddelerin niteliği ve miktarı, taze veya işleme sonucunda dönüştüğü mamul ürüne bağlı olarak değişmektedir. Yaş üzüm ile karşılaştırıldığında, kuru üzüm ve pekmez, daha az su içerdiklerinden daha yüksek kalorili, demir ve kalsiyum mineralleri bakımından daha zengindirler. Üzüm, bazı karaciğer hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde etkilidir. Yüksek tansiyonu kontrol altında tutar. Ayrıca içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden, böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler, kanın temizlenmesine yardımcı olur. Yüksek kalori içeriğine karşın, çok düşük miktarda yağ ve protein içerdiğinden ideal bir diyet besinidir.
Ancak, üzümün beslenme değerini oluşturan maddelerin niteliği ve miktarı, taze veya işleme sonucunda dönüştüğü mamul ürüne bağlı olarak değişmektedir. Yaş üzüm ile karşılaştırıldığında, kuru üzüm ve pekmez, daha az su içerdiklerinden daha yüksek kalorili, demir ve kalsiyum mineralleri bakımından daha zengindirler. Üzüm, bazı karaciğer hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde etkilidir. Yüksek tansiyonu kontrol altında tutar. Ayrıca içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden, böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler, kanın temizlenmesine yardımcı olur. Yüksek kalori içeriğine karşın, çok düşük miktarda yağ ve protein içerdiğinden ideal bir diyet besinidir.
Arapgirli'dir. Eski Saray’a girip kilerci başı oldu ve П. Süleyman’ın tahta çıkışında (1687) emekli olup validesi Saliha Sultan’a kethüda oldu. Valide sultanın vefatında İstanbul’da defterdar vekili ve darphane emini oldu. П. Mustafa’nın tahta çıkışında (1695) Gülnüş Emetullah Valide Sultan’ın kethüdası olmuş. 20 seneden fazla bu hizmette bulundu. Rebiyülahir 1127’de (Nisan 17159 vezir rütbesiyle İstanbul kaymakamı oldu. O sene Zilhiccesinde (Araplık) Boğaz muhafızı olmuştur. 1128’de vezirliği kaldırılarak Boğaz Hisarı’na sürüldü.
Cemaziyelevvel 1128’de Şeyhülharem olup denizde Mısır’a gitti ve bir süre Mısır valisi olarak görev yaptı. . Bu senenin Zilhiccesinde (Kasım-Aralık 1716 ) dönerek tekrar İstanbul’a kaymakam oldu. Muharrem 1130’da yaşlılık hastalığı ile emekli oldu. Ortaköyde’ki yalısıyla Süleymaniyede’ki konağında oturup Cemaziyelevvel 1135’de vefat ederek Üsküdar da Valideyi Cedid Camii’nde kabristana defnedildi. Yaşı 90’a yakındır. Akıl ve temkin sahibi, Salih, dindar olup Erkan-ı Saltanattan biriydi. Galatada adı geçen validenin camii yakınında bir darülhadisi vardır ki, halen galata mahkemesidir. 1775 ’de vefat etti.
Cemaziyelevvel 1128’de Şeyhülharem olup denizde Mısır’a gitti ve bir süre Mısır valisi olarak görev yaptı. . Bu senenin Zilhiccesinde (Kasım-Aralık 1716 ) dönerek tekrar İstanbul’a kaymakam oldu. Muharrem 1130’da yaşlılık hastalığı ile emekli oldu. Ortaköyde’ki yalısıyla Süleymaniyede’ki konağında oturup Cemaziyelevvel 1135’de vefat ederek Üsküdar da Valideyi Cedid Camii’nde kabristana defnedildi. Yaşı 90’a yakındır. Akıl ve temkin sahibi, Salih, dindar olup Erkan-ı Saltanattan biriydi. Galatada adı geçen validenin camii yakınında bir darülhadisi vardır ki, halen galata mahkemesidir. 1775 ’de vefat etti.
1870 yılında İstanbul'da doğan Cevat Paşa, Mehmet Şakir Paşa'nın oğludur. Annesi Arapgir'in Sıhhi 1 Mahallesinden Yaldızcı (Aynacı) zadelerindendir. İlk, Orta ve Lise tahsillerinden sonra Harp okuluna giren Cevat Paşa 1849'da Kurmay Yüzbaşı olarak çıkmıştır. Maiyet- i Seniye Erkânı harbiyesinde bulunduğu gibi daha birçok askeri görevlerde yapmıştır. 1908 Meşrutiyet inkılâbında hassa ordusunda tümen kumandanı olmuş ve ferik (Tümgeneral) Erni almıştır.
Daha sonra Cevat Paşa, Harp Akademisi Müdürü, Birinci Ordu Müfettişi, Erkânı Harbiye Başkanı olmuştur. 1915'de Çanakkale Müstahkem Mevki Kumandanı iken bu görevi Cevat Paşa'yi bütün dünya milletlerine tanıtmaya sebep olmuştur. Boğaz müdafaasında ki kahramanlığı Türk tarihine en parlak ve şerefli bir sahife olarak geçmiştir. Daha sonra Galîçya'da Ordu Kumandanı olarak bulunmuştur.
Filistin cephesinde 7. Ordu Kumandanı olan Atatürk'le silah arkadaşlığı yapmıştır. Mondoros Mütarekesi sırasında Genel Kurmay Başkanı bulunan Cevat Paşa, Atatürk'ün yapacağı işler hakkında bilgi sahibi idi. Cevat Paşa Büyük Millet Meclisine aza olmuş, daha sonra Adana ve Elcezjre kumandanlığına tayin edilmiştir. 18 Mart Kahramanı Cevat Paşa, Anafartalar Kahramanı Atatürk'ün en yakın silah ve fikir arkadaşıdır. Kendi isteği ile Orgenerallik’ tan emekliye ayrılmış ve 13 Mart 1938'de İstanbul'da vefat etmiştir
Daha sonra Cevat Paşa, Harp Akademisi Müdürü, Birinci Ordu Müfettişi, Erkânı Harbiye Başkanı olmuştur. 1915'de Çanakkale Müstahkem Mevki Kumandanı iken bu görevi Cevat Paşa'yi bütün dünya milletlerine tanıtmaya sebep olmuştur. Boğaz müdafaasında ki kahramanlığı Türk tarihine en parlak ve şerefli bir sahife olarak geçmiştir. Daha sonra Galîçya'da Ordu Kumandanı olarak bulunmuştur.
Filistin cephesinde 7. Ordu Kumandanı olan Atatürk'le silah arkadaşlığı yapmıştır. Mondoros Mütarekesi sırasında Genel Kurmay Başkanı bulunan Cevat Paşa, Atatürk'ün yapacağı işler hakkında bilgi sahibi idi. Cevat Paşa Büyük Millet Meclisine aza olmuş, daha sonra Adana ve Elcezjre kumandanlığına tayin edilmiştir. 18 Mart Kahramanı Cevat Paşa, Anafartalar Kahramanı Atatürk'ün en yakın silah ve fikir arkadaşıdır. Kendi isteği ile Orgenerallik’ tan emekliye ayrılmış ve 13 Mart 1938'de İstanbul'da vefat etmiştir
Yarım kg. yaprak
2,5 su bardağı pirinç
2 soğan
1 kaşık salça
yarım limon
1 çay kaşığı şeker
tuz
nane
Yapraklar tuzlu suda haşlanır, eğer salamura ise tuzu gidinceye kadar yıkanır. İnce doğranmış soğanlar fıstıklar ile beraber 2 kaşık zeytinyağında kavrulur. İçine pirinç eklenir ve kavrulmaya devam edilir. 1 bardak su ekleyerek pirinçler pişirilir. Baharat ve diğer malzemeler ekleyerek karıştırılıp tencerenin altı kapatılır, iç soğumaya bırakılır. Hazırlanan yapraklara 1 er tatlı kaşığı iç koyarak yapraklar sarılır, sarılan yapraklar tencereye dizilir, sarım işlemi bittikten sonra tencereye 2 bardak su 1 kaşık zeytinyağı ilave edilerek orta ateşte pişirilir
SOĞAN DOLMASI
2,5 su bardağı pirinç
2 soğan
1 kaşık salça
yarım limon
1 çay kaşığı şeker
tuz
nane
Yapraklar tuzlu suda haşlanır, eğer salamura ise tuzu gidinceye kadar yıkanır. İnce doğranmış soğanlar fıstıklar ile beraber 2 kaşık zeytinyağında kavrulur. İçine pirinç eklenir ve kavrulmaya devam edilir. 1 bardak su ekleyerek pirinçler pişirilir. Baharat ve diğer malzemeler ekleyerek karıştırılıp tencerenin altı kapatılır, iç soğumaya bırakılır. Hazırlanan yapraklara 1 er tatlı kaşığı iç koyarak yapraklar sarılır, sarılan yapraklar tencereye dizilir, sarım işlemi bittikten sonra tencereye 2 bardak su 1 kaşık zeytinyağı ilave edilerek orta ateşte pişirilir
SOĞAN DOLMASI
Malzemeler
4 adet iri kuru soğan
iç malzemesi için;
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı kıyma
1 yemek kaşığı dereotu
Yarım su bardağı sıvı yağ
bir buçuk yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
yeterinde tuz
Hazırlanışı
İç malzememizi pirinçleri iyice yıkayıp karıştırıyoruz, soğanların üzerini ve altını çok az kesip soyuyoruz, derin bir tencerede bol suda içleri çıkana kadar hafif haşlıyoruz, (haşlanırken çatalla üzerine basın içi çıkmaya başladığında oldu demektir). Soğanın her yaprağına büyüklüğüne göre bir kaşıktan biraz az iç koyup sarın, düdüklü tencerede üzerine biraz sıvı yağ dökün, üzerine çok çıkmayacak şekilde (yaprak sarması usulü)su koyun biraz tuz ekleyin, düz bir tabak koyarak yaklaşık 25, 30 dakika pişirin
BAKLAVA
4 adet iri kuru soğan
iç malzemesi için;
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı kıyma
1 yemek kaşığı dereotu
Yarım su bardağı sıvı yağ
bir buçuk yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
yeterinde tuz
Hazırlanışı
İç malzememizi pirinçleri iyice yıkayıp karıştırıyoruz, soğanların üzerini ve altını çok az kesip soyuyoruz, derin bir tencerede bol suda içleri çıkana kadar hafif haşlıyoruz, (haşlanırken çatalla üzerine basın içi çıkmaya başladığında oldu demektir). Soğanın her yaprağına büyüklüğüne göre bir kaşıktan biraz az iç koyup sarın, düdüklü tencerede üzerine biraz sıvı yağ dökün, üzerine çok çıkmayacak şekilde (yaprak sarması usulü)su koyun biraz tuz ekleyin, düz bir tabak koyarak yaklaşık 25, 30 dakika pişirin
BAKLAVA
Malzemeler
Hamuru için
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
3 yumurta
yarım çay bardağı sirke
tuz
aldığı kadar un
1 paket nişasta
400 gr ceviz
yarım paket margarin
250 gr tereyağı
Şerbeti için
1,5 Kilo şeker
1,5 litreden bir bardak fazla su
Hazırlanışı
Hamur malzemelerinden yumuşak bir hamur yoğrulur ve yarım saat dinlendirilir. Cevizler dövülüp yapılan hamur dört parçaya bölünür ve her bir bezeden ceviz büyüklüğünde 15 beze çıkarılır. Ceviz büyüklüğündeki bezeler üzerilerine nişasta dökülerek büyütülür. 15 beze üst üste konulur ve merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde tekrar büyütülür. Üzeren ceviz içi serpilir ve diğer bezelere de aynı işlem uygulanır tüm bezeler bitince istenilen şekilde kesilir ve üzerine tereyağı ve margarin eriterek dökülüp fırında pişirilir… Şerbet yaklaşık kısık ateşte bir saat kaynadıktan sonra sıcak olarak soğuk hamurun üzerinden dökülür…
ETLİ YAPRAK SARMASI
Hamuru için
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
3 yumurta
yarım çay bardağı sirke
tuz
aldığı kadar un
1 paket nişasta
400 gr ceviz
yarım paket margarin
250 gr tereyağı
Şerbeti için
1,5 Kilo şeker
1,5 litreden bir bardak fazla su
Hazırlanışı
Hamur malzemelerinden yumuşak bir hamur yoğrulur ve yarım saat dinlendirilir. Cevizler dövülüp yapılan hamur dört parçaya bölünür ve her bir bezeden ceviz büyüklüğünde 15 beze çıkarılır. Ceviz büyüklüğündeki bezeler üzerilerine nişasta dökülerek büyütülür. 15 beze üst üste konulur ve merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde tekrar büyütülür. Üzeren ceviz içi serpilir ve diğer bezelere de aynı işlem uygulanır tüm bezeler bitince istenilen şekilde kesilir ve üzerine tereyağı ve margarin eriterek dökülüp fırında pişirilir… Şerbet yaklaşık kısık ateşte bir saat kaynadıktan sonra sıcak olarak soğuk hamurun üzerinden dökülür…
ETLİ YAPRAK SARMASI
için Malzemeler :
1/2 su bardağı kahverengi mercimek
1 su bardağı erişte
1 baş (büyükçe) kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yumurta kadar yağ
Tuz - karabiber - yaprak kırmızı biber
1 limon
yemeğinin hazırlanışı:
Bir tencerede yağ eritilir, küp şeklinde doğranmış soğan ilave edilerek pempeleştirilir. Biber ve domates salçası sulandırılmış olarak koyulur. 5-6 bardak et suyu ve su konarak kaynamaya bırakılır. Ayıklanmış, yıkanmış mercintek suya ilave edilir ve pişirilir. Tuz atılır. Mercimeğe kırılan erişteler ilave edilir. 3-4 taşım kaynatılır. Ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır. Serviste isteğe bağlı olarak karabiber, kırmızıbiber ve limon suyu ilave edilebilir
İÇLİ KÖFTE
1/2 su bardağı kahverengi mercimek
1 su bardağı erişte
1 baş (büyükçe) kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yumurta kadar yağ
Tuz - karabiber - yaprak kırmızı biber
1 limon
yemeğinin hazırlanışı:
Bir tencerede yağ eritilir, küp şeklinde doğranmış soğan ilave edilerek pempeleştirilir. Biber ve domates salçası sulandırılmış olarak koyulur. 5-6 bardak et suyu ve su konarak kaynamaya bırakılır. Ayıklanmış, yıkanmış mercintek suya ilave edilir ve pişirilir. Tuz atılır. Mercimeğe kırılan erişteler ilave edilir. 3-4 taşım kaynatılır. Ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır. Serviste isteğe bağlı olarak karabiber, kırmızıbiber ve limon suyu ilave edilebilir
İÇLİ KÖFTE